• Editing ile proofreading aynı şey midir?

    Tam değil. Pek çok kişi bu kavramları birbirinin yerine kullanmaktadır. Ancak editing ve proofreading yazı düzeltme sürecinin iki ayrı aşamasıdır. Her ikisi de detaylı ve titiz bir okuma gerektirir. Buna karşılık her biri yazı yazmanın ayrı bir yönünü ele almakta ve farklı teknikler uygulamaktadır.

    Hem editing hem de proofreading için geçerli bazı ipuçları şunlardır:

     

    ·         Metinden uzaklaşın!  Daha yeni bitirdiğiniz bir yazıyı editing ya da proofreading yapmak zordur, çünkü içerikten henüz kurtulamadınız, bir sürü hatayı atlamaya açıksınız. Bu yüzden yazınızı birkaç saat, gün veyahut hafta bir kenara koyun, beklesin. Siz o arada koşunuzu yapın, sahilde yürüyüşe çıkın, yazdıklarınızı kafanızdan atın, kafanız bi boşalsın. Böylece yazınıza döndüğünüzde ilk kez görüyormuş gibi olursunuz ve kağıtta ne yazılı ise onu görürsünüz. Hatta yazınızı bir arkadaşınıza verin; yazıdan en iyi uzaklaşma yolu da budur zaten. İlk kez okuyan biri yazıya tamamen özgür bir gözle bakabilir.

     

    ·         Dikkatli bir proofread yapmak için size uygun aracı belirleyin. Bazıları bilgisayar ekranında çalışmayı severken bazıları ise yazının çıktısı elinde arkasına yaslanıp üzerinde işaretleme yapa yapa okumayı tercih eder.

     

    ·         Yazının şeklinde oynamalar yapın. Metnin boyutu, boşlukları, rengi veya stilini değiştirerek beyninizi kandırabilirsiniz, bu sayede yazınızı daha önce görmemiş gibi olur ve yazdıklarınıza üçüncü bir gözle bakabilirsiniz.

     

    ·         Sessiz bir çalışma ortamı ayarlayın. Televizyon karşısında otomatiğe bağlayıp ekleyip çıkararak proofreading yapmaya çalışmayın. Konsantre olabileceğiniz, dikkatinizi dağıtacak her şeyden uzak bir ortam bulun.

     

    ·         Mümkünse, editing ve proofreading işlerinizi kısa zaman dilimlerine ayırın. Metnin tamamını bir çırpıda proofreading yapmaya kalkarsanız bir noktadan sonra konsantrasyonunuz dağılacaktır.

     

    ·         Zamanınız kısıtlıysa işleri öncelik sırasına koyabilirsiniz.  Düzeltmenin sonunda editing ve proofreading kapsamında en azından yapılacak en önemli işlerin yapıldığından emin olun.